1. Vilka står bakom initiativet till OTTO?

Mats Lönne (vd) och Rolf Bjerndell (ordf) startade OTTO som ett projekt 2010 och knöt därefter till sig nyckelkompetens genom Oatlys grundare, professor Rickard Öste och brodern Björn, samt Lennart Alftrén och Pär Lundqvist, båda erfarna produkt- och marknadsutvecklare inom livsmedel. Olof Böök, PhD, är ytterligare en nyckelperson med ansvar för råvara och produktion. Tove Lönne, kundansvarig, och ett stort antal föräldrar & barn har varit viktiga pusselbitar i utvecklingsarbetet, samt privata investerare och statliga ALMI. Projektet stöttades i en viktig tidig fas av Livsmedelsakademin (Vinnova).

2. Vem äger OTTOs Barnmat AB och vilka sitter i styrelsen?

Se ovan. Sedan juli 2012 har ägandet breddats. Innovationsbron AB (ALMI) och en grupp privata investerare är nya delägare och ingår i en ny styrelse sedan augusti 2012. Under 2014 breddades ägandet ytterligare. Styrelsen per 28/1 2019: Rolf Bjerndell, ordf, Per Heander (led), Mats Lönne (led/vd), Pär Lundqvist (led) och Olle Svensson (led).

3. Vilken kompetens kring barnmat har OTTOs Barnmat AB?

Samtliga av grundarna (se ovan) har erfarenhet från tidigare barnmatsprojekt, och en lång erfarenhet från livsmedelsbranschen. Rolf Bjerndell var under 10 år vd för Skånemejerier, tillsammans med Mats Lönne står de bakom ProViva-caset. Rolf har också varit tf vd och ordförande för forskningsbolaget Probi och sitter i styrelsen för Oatly. Rickard Öste, professor i näringslära och upphovsman till Oatly, är en viktig kompetens för OTTO när det gäller allt från råvara till skonsam processteknik. Rickard Öste är ansvarig för FoU inom OTTO. Olof Böök, PhD, utgör en viktig resurs när det gäller operativ produktutveckling och tillverkning – tillsammans med Lennart Alftrén, civilingenjör i livsmedelsteknik, bildar de OTTOs produktutvecklingsenhet. Björn Öste och Pär Lundqvist har båda lång och bred erfarenhet av livsmedelsverksamhet. Hela OTTOs ägarnätverk har över 200 års samlad kompetens inom livsmedel.

4. Varför har ni utvecklat färsk välling & smoothie inom barnmat?

Vi är övertygade, främst utifrån kundernas efterfrågan, men också vår samlade expertis, att framtiden talar för färsk barnmat. Vi har en stark ambition, eller mission, att förbättra barnmaten ur både process- och näringssynpunkt – och vi vill göra det tillsammans med engagerade småbarnsföräldrar som gett oss feedback under hela utvecklingsfasen. Mellanmål är den enda underkategorin inom barnmat som utvecklats de senaste 30 åren, men vi ansåg att det behövdes ett mättande och näringsriktigt alternativ – därför utvecklade vi en smoothie baserad på samma huvudråvaror som vällingen; färsk ekologisk mjölk som har naturlig fetthalt och som inte homogeniseras i kombination med havre av högsta kvalitet. Och så givetvis frukt, men inget mer.

5. Kan man söka jobb på OTTOs Barnmat AB?

OTTOs Barnmat AB expanderar och har behov av engagerade medarbetare och samarbetspartners. Sänd intresseanmälan till bolaget vd, Mats Lönne: mats@otto.se