Inte alls tycker vi. Så tillsammans med andra föräldrar, som också tröttnat på industripulver och konserver, började vi utveckla ett färskt och ekologiskt alternativ, med färsk ekologisk välling som första produkt. Engagerade föräldrar och barn hjälpte och stöttade oss under hela resan. Idag har vi en direkt och personlig kundkontakt som vi värdesätter högt.

När vi själva fick vårt andra barn, Otto, funderade vi mer än en gång varför i princip all världens barnmat är steriliserad och autoklaverad – medan vuxen mat har utvecklats enormt de senaste årtiondena. Nyckelorden blev skonsam process, färskt och givetvis ekologiskt. Egentligen låter det självklart men utmaningarna var många.

Vi som står bakom Otto

Vi bestämde att det fick ta den tid det tar och att vi skulle involvera bästa tänkbara kompetens. Rickard Öste, professor i näringslära och upphovsman till Oatly, har varit med sedan starten, liksom Rolf Bjerndell, bolagets ordförande som bland annat varit vd för Skånemejerier under 10 år. Tillsammans lanserade vi en gång ProViva. Vårt R&D-team drivs av Lennart Alftrén, en av Sveriges mest erfarna produktutvecklare inom livsmedel, samt Olof Böök, PhD, med ansvar för vårt lab på Ideon i Lund.

Projektet hette inledningsvis ”hälsosammare barnmat”. Vår mellanson, Otto, då drygt 2 år, bidrog under hela processen med synpunkter. Väldigt bestämda synpunkter. Så när vi kom fram till perfekt smak och konsistens var det inte mer än rätt att han fick sätta namn på hela anrättningen. Och på den vägen är det.

Tove och Mats Lönne
Här är Ottos styrelse.

Produktfilosofi

Färskt

för smakens skull

Ekologiskt

bästa tänkbara råvaror

Skonsamt

skonsam tillagning

Kort kylkedja

obruten kylkedja på 2-4 grader

Fri från tillsatser

och utan konserveringsmedel*, salt eller tillsatt socker

Näringsriktig

receptur i enlighet med Nordiska näringsrekommendationer

Säkert

eget analys- och kontrollprogram

Transparent

öppet förhållningssätt och personlig kundkontakt
* = barnmat får inte innehålla konserveringsmedel