Så här tillverkas OTTO

Vår egen unika produktionsfilosofi har tagits fram av Rickard Öste, professor i näringslära. Filosofin går ut på att påverka noga utvalda råvaror så lite som möjligt. OTTOs erfarna produktutvecklare, Lennart Alftrén, civ ing, och Olof Böök, PhD, har sedan i detalj utarbetat process och receptur i nära samarbete med vår produktionspartner Falköpings mejeri.

Urval av bästa tänkbara ekologiska råvaror

Både vår välling och smoothie görs på pinfärsk ekologisk mjölk från gårdar i trakten runt Falköping. Djur och natur sköts med största omsorg av lokala mjölkbönder. Läs mer här om våra ekologiska gårdar: http://falkopingsmejeri.se/kategori/54/ekologiska-gardar.html

Vår andra huvudråvara är havre - här håller Sverige absolut världsklass! Vi tar vår ekologiska havre från havrebältet som sträcker sig från Varaslätten i Västergötland till Mälardalen. Havren är liksom mjölken eko–märkt.

För övriga råvaror gäller samma höga krav från oss, därtill ställs särskilda krav på alla barnmatsproducenter genom ett EU-direktiv. Barnmat får tex aldrig innehålla konserveringsmedel eller färgämne, däremot tillåts vissa tillsatser, vilket vi undviker helt. I största möjliga mån söker vi efter svenska råvaror, men det är inte alltid det finns tillgängligt då vi ställer särskilt höga krav. Fruktråvaran till vår smoothie håller högsta tänkbara kvalitet och är 100% ekologisk. Våra produkter granskas av kontrollorganet KIWA, som certifierar den obligatoriska EU-märkningen för ekologiska produkter.

OTTO-linjen på Falköpings mejeri

Här blandar vi vår välling och smoothie. Den färska mjölken har naturlig fetthalt, dvs grädden ligger kvar på toppen, och kommer med naturligt. Vi homogeniserar inte mjölken, vilket ibland syns i slutprodukten. Då får man skaka lite extra så att grädden fördelas. Den färdiga produkten pastöriseras sedan, ett snabbt och skonsamt sätt att värmebehandla produkten, innan den kyls ned och fylls i 500-ml vätskekartong – precis som färsk mjölk eller grädde. Mejeriet i Falköping är BRC-certifierat och har genomgående hög hygienisk standard. Företaget ägs av sina mjölkbönder och är faktiskt ett av få kvarvarande lokala mejerier i Sverige.

Kort kylkedja hem till dörren eller särskilt utvalda OTTO-butiker

När de färdiga förpackningarna når kylrummet förpackas de i kartonger om 14 st för vidare kyltransport under natten och sedan hem till prenumeranter i Stockholm och utvalda OTTO-butiker i Stockholm, Uppsala, Skåne och Göteborg. Färskt blir så mycket godare.